Ce este miopia?
Miopia este un viciu de refractie in care, dintr-o problema fizica din interiorul ochiului, lumina care patrunde se refracta anormal. Aceasta refractie anormala afecteaza vederea la departare. Miopie inseamna ca vezi obiectele apropiate in mod clar, dar obiectele indepartate neclar. Acest lucru se intampla atunci cand globul ocular se alungeste sau cand stratul exterior al ochiului, numit cornee, este prea curbat. Asta face ca razele de lumina sa se concentreze intr-un punct din fata tesutului sensibil la lumina din partea din spate a ochiului (retina), nu direct asupra lui. De obicei, poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau interventii chirurgicale.
Miopia de noapte se manifesta cand e intuneric – apare vedere incetosata la distanta doar noaptea. Atunci cand este intuneric, ochiul poate sa nu primeasca suficienta lumina pentru a se concentra, sau prea multa lumina din lateral poate intra in ochiul dilatat natural, ceea ce face dificila focalizarea. Unii oameni nu pot focaliza departe dupa perioade lungi de sarcini cu vedere de aproape – miopie falsa.
Simptomele miopiei ar putea fi, de asemenea, un semn al variatiilor nivelului de zahar din sange la persoanele cu diabet zaharat sau o indicatie timpurie a unei cataracte.
Cauzele miopiei
Miopia este partial mostenita si partial din cauza factorilor de mediu. De ce apare miopia? Cand globul ocular este prea alungit sau corneea prea curbata, lumina care intra in ochi nu este focalizata corect pe retina din interiorul ochiului. Obiectele se concentreaza in fata retinei, nu pe retina, provocand o estompare a acesteia.
Miopia poate fi ereditara sau poate aparea spontan.
Factori de risc
Cercetarile despre miopie sustin doi factori de risc cheie:
- istoric familial – Daca unul sau ambii parinti sufera de miopie, riscul copiilor este mai mare de a dezvolta si ei miopie.
- suprasolicitarea ochilor (lucrul de aproape) – lucrul prelungit suprasolicitand ochii, precum cititul, cusutul, lucrul la calculator pot creste riscul pentru dezvoltarea miopiei.
Simptome miopie
O persoana cu miopie are probleme atunci cand incearca sa vizualizeze obiecte indepartate. De asemenea, poate sta foarte aproape de televizor sau poate duce cartile foarte aproape de ochi atunci cand citeste. Simptomele miopiei pot include:
- vedere incetosata si vedere neclara la distanta;
- disconfort ocular;
- ochi obositi;
- clipit excesiv.
Miopia se poate dezvolta lent in timp, iar simptomele sunt greu de observat initial. Miopia incepe sa se dezvolte adesea la copii (care nu isi dau seama ca e ceva in neregula cu vederea lor). Din aceasta cauza, se recomanda examene oculare regulate (si in special pentru copii).
Simptomele non-vizuale ale miopiei includ:
- incordare si incruntare cand privesti obiecte indepartate;
- dureri de cap (rezultatul unei incordari constante a ochilor);
- dureri la gat, umeri si partea superioara a spatelui.
In general, simptomele miopiei apar in copilarie in jurul varstei intre 6 si 12. In timpul adolescentei, pe masura ce globul ocular continua sa creasca, se poate dezvolta sau se poate agrava rapid. Adolescentii pot avea nevoie de lentile noi la fiecare 12 luni sau chiar mai des. De obicei, miopia nu se agraveaza de la varsta de 20 de ani. Majoritatea cazurilor se stabilizeaza la un nivel usor pana la moderat.